Färskfoder gör hunden frisk och pigg

Allt fler hund- och kattägare går över till att ge sina djur färskfoder istället för torrfoder. Utvecklingen har dragit sig från torrfoder, som varit i stort sett det allenarådande sättet att utfodra sina sällskapsdjur på, till att gå över till djupfryst, färskmalet kött istället. Vi förstår varför: Fördelarna är många och valet av foder kan faktiskt vara livsavgörande för ditt husdjur.

Det finns välgrundade teorier om att immunförsvaret blir starkare av att hundar och katter äter färskfoder med alla nyttiga fetter, vitaminer och mineraler bevarade. Man frågar sig om det kan vara så att vitaminer och mineraler tas upp bättre av kroppen när de är oprocessade och inte upphettade som i torrfoder?

Vi har pratat med forskaren Anna Hielm-Björkman, docent vid Helsingfors universitet, som specialiserat sig på sambandet mellan sjukdomar hos hund och vad de äter.

Så, Anna, varför ska jag ge min hund färskfoder?

– Det är belagt, att genom att mata hunden med färskfoder, har den rent statistiskt mindre risk att drabbas av atopi och andra sjukdomar.

Atopi, eller atopiskt dermatit som det heter, är en kronisk, inflammatorisk hudsjukdom som yttrar sig i form av eksem och återkommande öroninflammationer och klåda i tassarna.

– Vi tror också att färskfoder kontra torrfoder gör att hundars immunförsvar stärks, och att det i sin tur leder till att man kan undvika vissa sjukdomar såsom epilepsi, cancer av olika slag, diabetes, mag- och tarmsjukdomar, artros och samt skilda typer av hudsjukdomar. Alla är de sjukdomar som även vi människor drabbas av och de är samtliga klassiska vällevnadssjukdomar.

Anna Hielm-Björkman menar att det räcker med att om man ger sin hund så lite som en fjärdedel av maten i färsk form, så kommer den att hålla sig friskare än om den bara äter torrfoder. De färskfoderätande hundarna drabbas inte alls i lika hög grad av höftledsdysplasi och allergier som sina torrfoderätande kamrater. Hennes forskning stöder sig på ett stort antal studier och den största källan till underlag om hundarnas hälsotillstånd har man genom databasen Dogrisk där 12 000 hundägare har besvarat detaljerade frågor om hur deras hundar lever, vad de äter och hur deras hälsostatus ser ut.

Det är dock inte klarlagt vad det är i färskfoder som gör att man minskar risken för sjukdomar. Det man tittar på nu är om det kan ha att göra med att:

* det är färskt?

* det innehåller mer fett?

* det innehåller oprocessade kolhydrater?

* det är bättre upptaglighet av vitaminer och spårämnen än av processat foder?

Det som kvarstår nu är att Anna Hielm-Björkman och hennes forskarkollegor kan sammanfatta denna enorma databas och få vetenskapliga bevis för det vi på Real färskfoder redan vet: Vassa tänder äter kött!