Reals färskfoder för katt är det perfekta fodret för illrar

Anette Hillbiörn driver Hillbiörns Illeruppfödning i Skövde med specialinriktning på angoror. Hon är även medarrangör av Sveriges största och numera enda illerutställning, Ferrets Halloween. Sedan en tid serverar hon sina illrar Real Färskfoder för katter:
– Illrar är precis som katter strikta karnivorer och mår allra bäst av att äta så naturligt som möjligt, säger Anette.

Anette beskriver illern som ett roligt, nyfiket och ganska keligt husdjur som dock kräver sin ägare. Händer det inget ser illern till att det händer något, som Anette uttrycker det.

– Jag brukar säga att en iller är 33 % katt, 33 % hund, 33 % clown och 1 % pain in the ass. De kan vara väldigt busiga och envisa om de blir på det humöret. Men för rätt person är de ett fantastiskt husdjur och jag är själv barnsligt förtjust i illrar.

I tjugofem år har Anette levt med illrar, ända sedan det första mötet med illern Tracey Lords i en djuraffär i Arvika 1992 som blev hennes första iller. Sedan dess har Anette varit ordförande för Skaraborgsillern Sverige under många år, arrangerat utställningar sedan 1997 och drivit eget företag som importör och återförsäljare av illertillbehör från USA, England och Holland.

Som importör tog hon även in speciell mat för illrar, vilket alltid varit svårt att få tag på i Sverige. Sedan hon lade ner importen har hon, som många andra, serverat torrfoder för kattungar som basmat för illrarna. Hon har varit noga med att de tre första, helst fem, ingredienserna ska vara kött. Dessutom har hon tagit hjälp av en vän som är kunnig inom barf och på regelbunden basis adderat rått kött som exempelvis kycklinghalsar och kycklingvingar.

– Det är ont om riktade illerfoder, därför använder vi oss gärna av kattfoder då illrar och katter har liknande näringsbehov. Men precis som katter har de behov av riktigt kött och behöver egentligen äta så likt de vilda illrarna i naturen som möjligt. Jag blev väldigt glad när jag hittade Real Färskfoder för katter. Det förenklar vardagen och jag kan känna mig trygg i att de får i sig det de behöver. Väl sammansatt rått kött bidrar till att förebygga en rad sjukdomar samt förlänga livslängden på våra illrar. Och det är de så värda! avslutar Anette.

Fakta om illern
Den går på låda, precis som katten.
Man har sele på den och kan ta den på promenader.
Den gillar att sova mycket.
Den går lös inomhus, men många väljer att skaffa ett eget rum där den kan vara ibland.
Har man möjlighet kan man bygga en inhägnad utomhusgård till den.
Många illrar lär sig göra trick såsom rulla runt, göra situps, spela död, och gå fot. Klickerträning fungerar ofta bra.

Läs mer om utställningen Ferrets Halloween här: http://ferretshalloween.se/
Läs mer om Hillbiörns Illeruppfödning här: https://www.facebook.com/pg/HPazzulos/photos/?tab=album&album_id=559115147506042