Rasringarna Maine Coon-Katten och The Maine Club anordnar gemensam utställning

Den 23 september 2017 anordnades den första gemensamma utställningen av rasringarna Maine Coon-Katten och The Maine Club. Vi på Real Färskfoder har pratat med Mia Wikström, ordförande Maine Coon-Katten, om utställningen och varför kattrasen blivit så omtyckt här i Sverige.
 

Det var närmare 100 deltagare som tagit sig till Nyköping för att delta på utställningen. På plats fanns Maine Coon-katter i alla åldrar, raser och färger – ett mecka för den som har förälskat sig i kattrasen med andra ord.

– Kattrasen maine coon har blivit omåttligt populär. Enligt statistik från SVERAK var det den näst mest populära katten i Sverige under 2016. Jag har lätt att förstå varför den blivit så populär, konstaterar Mia.

Det var i mitten på 80-talet som rasen kom till Sverige från USA. En av anledningarna till att den tagits emot så bra är att det är en naturras, det vill säga att den inte är framavlad. Det trevliga temperamentet är en annan av många anledningar.

– Det är en kattras som är laid back och den går ihop perfekt med andra djur och människor. De är vänliga, lättlärda och har dessutom ett utseende som tilltalar många med lång, fin päls, berättar Mia.

Det är en ras där man satsar mycket på hälsan och här har uppfödarna en betydande roll. För att avla så friska djur som möjligt testar de sina avelsdjur för att försäkra sig om att de avlar på friska katter. När det kommer till hälsan är även kosten betydande. Många uppfödare och ägare har insett vikten av att katter får äta sin naturliga föda.

– Det pratas mycket om färskfoder idag, bland annat i kattgrupper på Facebook och i kattklubbar likt vår. Fler och fler rekommenderar färskfoder. Det har bättre smältbarhet och katterna tar upp det bättre.

Du har katter hemma som äter färskfoder, hur har deras reaktion varit?

– Vi har sex stycken katter hemma, varav fem maine coon och en huskatt. Vi har provat Real Exclusive hemma och även de som inte gillat färskfoder tidigare tyckte om det! Det är ett riktigt bra betyg. Katternas hälsa är viktig för mig och jag vet att många andra känner likadant, avslutar Mia.

Bild 1: Vinnare blev juniorhanen S*Stortassen’s Viktor, på bilden med uppfödare Annika Öhrberg och ägare Åsa Thelin. Foto: Ingvar Nyquist.
Bild 2: Bästa kastrathane PR S*Sankt Halvards Berkeley, ägare Pirpa Suutari.
Bild 3: PR S*Cooney de Vos Shima, ägare Carin Wasmuth, på bilden med assistent Johan Remmerth. Foto: Ingvar Nyquist.
Bild 4: Prisbord. Foto: Gunilla Petterson.